Doh:
200 gm tepung gandum atau tepung serbaguna
125 ml air
1 sudu gula
1 sudu kecil yis
1 sudu mentega/butter
1 sudu susu tepung
sedikit garam
Topping:
(ikut sukatan hati)
2 ulas bawang putih
isi ayam kisar
serbuk lada sulah
mayonis
sos cili
sos tomato
cheese
mixed vegi
lada begala
bawang besar
black paper
procedure:
untuk DOH:
1. semua bahan-bahan di campur dan diuli sehingga tidak melekat ditangan
2. tutup dengan tuala basah, rehatkan doh selama lebih kurang 1 jam
3. canai doh ikut bentuk pilihan hati sendiri
4. cucuk dengan garfu sekeliling doh
5. SUHU=200C. bakar lebih kurang 12-15 minit
1. cincang bawang putih
2. panaskan minyak di dalam kuali
3. masukkan bawang putih, tumis sampai kuning-kuning
4. massukan isi ayam kisar
5. goreng sampai masak
6. tambah garam dan lada sulah
7. sapu kulit DOH dengan mayonis ke seluruh bahagian
8. kemudian dengan sos cili
9. kemudian sos cili
10.tabur isi ayam yang di goreng
11.kemudian mix vegi, lada begala yang di hiris halus-halus, bawang besar
12.ataupun, apa-apa topping kegemaran masing-masing
13.bakar piza dengan suhu yang sama lebih kurang 8 minit
14.siap di makan. sedap bila panas-panas
jom MAKAN!
No comments:
Post a Comment