RESEPI LAKSAM TERENGGANU SENANG DAN MUDAH
Dulu, mok MekLing buat niaga Laksam ni. Sampai kat sekolah rendah masa tu MekLing kena gelar "Laksam".
Masa kecik-kecik mula-mula tu malu lah jugak. Lama-lama eh, macam best pula. Macam femes je. Orang panggil Laksam, mesti terus kenal MekLing gitu. Sejenis branding jugak tu.
Semua orang jadi kenal Laksam mok MekLing. Branding tersebar gitu je free.
Petang-petang lepas asar akan tolong mok ngukus Laksam ni. Biasa mok buat sehari satu kotak tepung beras tu. Alhamdulillah sokmo habis.
Jom MekLing share sukatan buat Laksam ni untuk makan 2-3 orang makan. Kalau nak buat banyak, boleh double triple sukatan ya.
Senang je nak buatnya. Yang penting rajin jela. Dan macam MekLing perlukan bantuan BangMir tuk kacau kuah tu. Kalau ikut MekLing tak sabar nak kacau lama-lama.
MekLing yang tak sabar ni pon boleh buat, korang lagilah kan. Pejam mata je. SELAMAT MENCUBA!
LAKSAM
Bahan-bahan: *boleh dapat 9-10 batang laksam
- 3 cawan Tepung Beras
- 1/2 cawan Tepung Gandum
- 3 cawan air panas + 2 cawan air suhu bilik
- Garam sedikit
- Minyak sedikit
Kacau bahan-bahan ni sampai sebati. jangan bagi ketul-ketul tau.
Cara-cara:
1. Panaskan kukusan. Sampai air dia mendidih.
2. Sediakan loyang atau tudung periuk. *MekLing guna tudung periuk. Cepat masak. Nipis kan. Kalau koyang, dia tebal. Dan besar. Lambat sikit.
3. Oleskan tudung periuk dengan sedikit minyak.
4. Letak dalam kukusan, sendukkan 2-3 senduk bancuhan tepung tadi.
5. Biar seketika sehingga acuan masak. *tanda dah masak bila dah ada pembentukan gelembung di atas acuan tadi.
6. Angkat. Hati-hati panas.
7. Gunakan pisau makan, gulungkan laksam tadi.
8. Ulang sehingga habis bacuhan tepung.
9. Biarkan seketika. Sehingga Laksam memejal. Buat kuah.
KUAH LAKSAM MASAK LEMAK TERENGGANU
Bahan-bahan:
- Ikan Selayang 3-5 ekor. Ikut saiz ikan.
- Santan
- Asam Keping
- Bawang Merah
- Halia
- Lada hitam kisar
- Garam
- Gula
- Belacan
Cara-cara:
1. Rebus ikan selayang bersama asam keping dan sedikit garam kasar. Jangan buang air rebusan ikan kalau masih ada.
2. Sediakan santan secukupnya. MekLing suka guna kelapa parut. So, blend dulu untuk dapatkan santan.
3. Panaskan santan atas dapur. Sentiasa kacau. Nanti tak cantik kalau tinggal. Berbuih.
4. Masukkan asam keping yang diguna untuk rebus ikan tadi. Kacau-kacau.
5. Kisar bawang merah+halia. Kalau ada lebihan air rebusan ikan, guna air ikan untuk kisar.
6. Masukkan dalam santan tadi. Kacau-kacau.
7. Ambil isi ikan yang telah direbus. Kisar halus.
8. Masukkan dalam santan tadi. Kacau lagi.
9. Masukkan lada hitam.
10. Masukkan belacan secukupnya. Kacau-kacau.
11. Perasakan bersama garam dan gula.
12. Kacau sehingga kuah nampak macam nak mendidih. Jangan sampai mendidih. Tak cantik.
13. Tutup api. Jangan berhenti kacau lagi. Kacau-kacau. NAk kuah nampak cantik bersih.
14.SIAP!!
Boleh di makan bersama bahan sampingan; ulam daun kayu, timun, tauge, cili kisar, belacan, garam, limau nipis jika suka.
SELAMAT SANTAP!
sdp nampk sy suka laksam .hri ni igt nk wat tq share
ReplyDeletejalan2 blog ...sambil tu jika ada nak pasang filter air /udara coway jemput la chat saya bantu...0166371460.sy agen coway kl
ReplyDelete